• All inclusive hotels
  • Direct 8+ aanbieders vergelijken
Home » Stranden in Turkije – Compleet overzicht

Stranden in Turkije – Compleet overzicht

Stranden Turkije

Een (all inclusive) vakantie naar Turkije is natuurlijk niet compleet zonder het bezoek aan één van de vele stranden. Het team van AllinclusiveTurkije.nl heeft een complete gids gemaakt met de populairste stranden per badplaats. Vind direct de locatie, voorzieningen en het type strand op deze pagina!

Stranden van Alanya

Alanya

De zonnige badplaats Alanya ligt aan de Turkse zuidkust telt een aantal mooie, uitgestrekte stranden. Jaarlijks vieren vele toeristen in Alanya hun welverdiende vakantie. De toeristische stad telt twee stranden nabij het centrum, dat zijn het Cleopatra strand en het Ooststrand. Overige stranden liggen iets buiten de stad, maar zijn ook zeker meer dan de moeite waard om te bezoeken.

Cleopatra strand

Aan de westelijke zijde van de stad ligt het Cleopatra strand, ook wel bekend als het Damlatas strand. Het wordt met recht het mooiste strand van Alanya genoemd. Het uitgestrekte strand heeft een lengte van bijna 3,5 kilometer. Het is een strand met zowel zand als fijne kiezels met zicht op een prachtige, helderblauwe zee. Het is hier heerlijk zonnen en zwemmen, let wel op dat de zeebodem redelijk steil afloopt. De bekende burcht op links biedt een mooi zicht en maakt het vakantiegevoel compleet.

Hoe het strand precies aan de naam komt is gissen. Er gaan meerdere verhalen rond. Zo zou het strand cadeau gedaan zijn aan Cleopatra, of ze zou er graag vertoefd hebben.

De tweede naam, met name bekend onder de lokale bevolking, geeft meer duidelijkheid. Damlataş betekent ‘druipsteen’ in het Turks en verwijst naar de naastgelegen druipsteengrot. Deze is overigens ook open voor publiek.

Oost-strand

Aan de andere kant van burcht ligt het Oost-strand, ook bekend als het Keykubat strand. Het is wederom een uitgestrekt kiezelzandstrand, beginnend in de haven van Alanya en reikend tot de aangrenzende dorpjes van Alanya. Het strand loopt kilometers door en biedt voor zowel de locals als toeristen veel vertier. Het is een mooi strand, voorzien van verschillende strandtenten, zonnebedden en parasols. Tevens heeft het strand verschillende plekken waar gesport wordt, zoals beach volleybal.

Het Oost-strand is met name geliefd bij gezinnen, kinderen kunnen in tegenstelling tot het Cleopatra strand veiliger de zee in. Hier wordt de zee geleidelijk dieper, in plaats van een steile afdaling.

Incekum

Het strand van Incekum ligt buiten Alanya, maar is met de auto goed bereikbaar. Ook vertrekken er busjes richting het strand van Incekum met grote regelmaat. Het strand van Incekum is een paradijselijk plaatje om te zien. De betekenis van Incekum kan vrij worden vertaald als ‘fijn zand’ en dat is hier zeer zeker van toepassing. Het fijne zandstrand heeft een prachtig zicht op de helderblauwe zee. Enkele hotels zijn nabij het Incekum strand gelegen, maar het is ondanks dat toegankelijk voor iedereen.

Ulaş

Het Ulaş strand ligt net buiten Alanya, ongeveer 6 kilometer aan de westelijke zijde, en is met name erg geliefd bij de inwoners van Alanya. Toeristen hebben het strand tot op heden nog niet erg ontdekt, terwijl het zeker de moeite waard is. Het is een rustiger strand, niet erg groot maar het biedt zowel rust, ruimte als een mooi plaatje. Het strand is in een klein baaitje gelegen met een stenen muur aan de achterzijde, geheel in de sfeer van een oude kasteelmuur.

Stranden van Antalya

Strand van Antalya in Turkije

Antalya is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en het is dé stad waar veel all-inclusive hotels zijn gevestigd. Aan stranden hier zeker geen gebrek! In tegendeel juist. De lange kustlijn van Antalya is opgedeeld in meerdere stranden. Het centrum heeft als enige geen strand, hier bestaat de kustlijn uit hoge kliffen met onder andere de bekende Duden waterval. Deze kliffen splitsen de kustlijn als het ware in tweeën. De oostzijde vormt het Lara strand, de westelijke kant het Konyaaltı strand.

Lara strand

In de wijk Lara ligt het gelijknamige Lara strand. Een lang uitgestrekt zandstrand dat met name vertier biedt voor veel hotelgasten. Aan deze kant van Antalya zijn namelijk tal van resorts aan het Lara strand gevestigd. Het zijn veelal luxe 5-sterren hotels, waarvan het strand afgeschermd is voor buitenstaanders. Echter zijn er ook veel delen van het Lara strand toegankelijk voor niet-hotelgasten. Er zijn verschillende gedeelten waar parasols en ligbedden te huur zijn. Daarnaast zijn er ook verschillende strandtenten voor een verkoelend drankje!

Konyaalti strand

In de richting van Kemer ligt het lange, mooie strand van Konyaalti. Het strand ligt direct aan de weg, in de eveneens gelijknamige wijk Konyaalti. Het is een mooi kiezelstrand en voor iedereen toegankelijk. Aan deze zijde van Antalya zijn minder hotels, waardoor het met name een strand is voor de inwoners van Antalya of degenen die graag op eigen gelegenheid op het strand willen genieten.

Aan het begin van het Konyaaltı strand, naast de kliffen in het centrum, is een mooi park gevestigd. Hier is onder andere een mooie tuin met een waterpark, maar ook een aquarium met dolfijnen. Het is een mooi aangelegd park, leuk ter afwisseling van het strand!

Stranden van Side

Strand van Side

De toeristische badplaats Side ligt op een schiereiland en dat maakt dat de kunstlijn in tweeën gesplitst is. De badplaats heeft prachtige zandstranden met kilometerslang zicht. De stranden van Side zijn erg geschikt om te zwemmen, het water loopt geleidelijk af en het water is helder en schoon.

Strand aan de westkant

Aan de westelijke kant van Side liggen de grote hotels. Hoewel het niet mogelijk is om een stuk strand te privatiseren, hebben vrijwel alle resorts een stuk strand geclaimd en geheel naar eigen wens ingericht. Op deze stukken ‘hotel strand’ zijn de bedjes en parasols keurig georganiseerd en sommige hotels beschikken zelfs over een eigen ligsteiger in zee.

De stranden zijn vrijwel alleen toegankelijk voor hotelgasten, al zijn er hier en daar wel kleine stukjes strand open voor publiek. Verder is er een mooie wandelpromenade. Deze ligt tussen de hotels en het strand in. Het wandelpad loopt geheel langs de kust richting het centrum van Side. Het is een veelgebruikte wandelroute, populair onder zowel de bewoners uit Side als de toeristen.

Strand aan de oostkant

Aan de oostzijde van Side, in de richting van de badplaats Alanya, ligt een rustiger strand. Het ooststrand is iets lastiger lopend aan te doen en mede daardoor ook minder druk. Het strand aan de oostelijke zijde is al wandelend vanaf de oude stad te bereiken. De wandeling op zich is ook niet verkeerd, u wandelt hier vanuit het historische stukje Side langs ruïnes naar de kust. Natuurlijk is het ook mogelijk om met de auto of taxi naar het rustige oost strand te gaan.

Kenmerkend voor dit strand is dat het een natuurlijke uitstraling heeft. De kustlijn is niet toegankelijk voor projectontwikkelaars, waardoor er vrij zicht is over de bijbehorende duinen en een stukje authentiek Side. Het strand is verder uitgerust met eenvoudige faciliteiten, zoals kleine barretjes en restaurants.

Een klein nadeel van het strand aan de oostelijke zijde van Side is dat de zee snel afloopt en op vrij korte afstand, zo’n 3 meter, de golven al vrij ruig kunnen zijn. Voor families met kinderen wordt daardoor een bezoek aan het westelijke strand aanbevolen.

Stranden van Kemer

Tekirova strand nabij Kemer

Kemer is een heerlijke vakantiebestemming. Het toeristische oord telt mooie stranden en zijn zeer uitnodigend om heerlijk te gaan zwemmen. De zee is mooi helder en dat komt door de kiezelstranden, want fijn zand vindt u hier niet.

Stadsstrand van Kemer

Kemer telt tal van luxe hotels en resorts. Deze zijn vrijwel allemaal direct aan de kust gelegen. Een groot deel van het langgerekte, smalle stadsstrand behoort daardoor tot de hotels. Vrijwel iedere vierkante meter van de stranden ten noorden van de jachthaven zijn door resorts toegeëigend.

Publiek strand is hier haast niet te vinden, al zullen er heus hier en daar wel wat plekjes zijn waar u een handdoekje kunt neerleggen. Echter is het overgrote deel opgeëist door de hotels en zijn de stukken strand ook voorzien van entreeborden en dergelijken.

Publieke stranden in Kemer

Iets zuidelijker in Kemer ligt het Aysigi Beach. Het is een mooi strand met fijn grind en zand. Het strand ligt aan een baai en biedt een mooi zicht over zee. Op het strand zijn verschillende beachclubs te vinden voor een verfrissend drankje of een lekkere snack. Langs het strand is een parkje.

Stranden van Belek

Bedjes en zonneschermen bij het strand van Belek

Belek is the place to be betreft golfen, maar met een gemiddelde van 300 dagen zon per jaar wordt golfen vanzelfsprekend ook afgewisseld met zonnen en zwemmen in zee! Met ruim 16 kilometer aan zandstrand is genieten hier een fluitje van een cent. Het strand van Belek is niet alleen populair bij de mens, ook schildpadden hebben het strand van de badplaats verkozen tot perfecte broedplaats.

Strand van Belek

Vanaf de kliffen van Antalya start de kustlijn die geheel doorloopt tot en met Alanya. Vanzelfsprekend maken veel toeristische dorpen gebruik van dit mooie zandstrand, waaronder ook Belek. Het strand bestaat uit fijn zand en loopt geleidelijk af in zee. Het is daardoor een prettig, maar vooral ook een heel mooi stuk strand voor families en kinderen. Zwemmen in het turquoise water is veilig en fijn!

Het nadeel voor de lokale bevolking en ‘normale’ toeristen is dat de stranden (deels) voor hen niet toegankelijk zijn. Alle hotels in de nabije buurt hebben een stuk strand geclaimd en geheel naar eigen wens ingericht met bedjes en parasols. Alleen hotelgasten maken gebruik van het stuk zandstrand van Belek.

Strandpark in Belek

Om de inwoners van Belek én de overige toeristen tegemoet te komen heeft de gemeente van Belek een strandpark aangelegd. Het publieke strand is vrij groot. Het is een mooi zandstrand en voorzien van een beachclub waar wat lekkers gegeten en gedronken kan worden. Ook zijn er de nodige douches en toiletten. Vanzelfsprekend is het mogelijk om strandbedjes en parasols tegen een vast tarief te huren. Het strandpark van Belek is tevens uitgerust met watersportactiviteiten.

Het strandpark van Belek is onder andere te bereiken met een treintje. De tractor met wagonnetjes rijdt over de kustweg van Belek, waar u tegen een kleine vergoeding kunt instappen.

Stranden van Bitez

Camel Beach in Bitez

Het aan Bodrum grenzende toeristische dorp Bitez is een heerlijke plek om te vertoeven, mede ook door de geweldige stranden. De mooie zandstranden zijn idyllisch en goed uitgerust voor een fijne dag in de zon.

Bitez Beach

Het strand van Bitez wordt Bitez Beach of Bitez Bay genoemd. Het goed verzorgde en uitgeruste zandstrand heeft een mooie halfronde vorm en is omgeven door tal van olijf- en citrusboomgaarden. Het fijne zand/kiezel strand en de ondiepe baai maken het ideaal om te zwemmen. Met name gezinnen met kinderen kunnen hier heel goed een dagje strand meepakken. Het strand is uitgerust met ligbedden, parasols en zelfs rieten hangmatten. Daarnaast zijn er ook meerdere restaurants en bars voor een verkoelend drankje en bijpassende snack.

Het strand wordt vanwege de gunstige wind graag bezocht door watersportliefhebbers. Windsurfers weten Bitez Bay goed te vinden, zij komen hier zodra er nog maar een zuchtje wind komt opzetten. Ook voor het nodige vermaak zijn er hier jetski’s, bananenboottochten en zelfs mogelijkheden tot parasailing.

Cleopatra Beach

Het Cleopatra Beach in Bitez is een fijne, rustige plek. Het strand heeft een knusse uitstraling, met een rotsachtige omgeving. Het is een heerlijk strand waar u geniet van de zon en het heldere water. Cleopatra Beach is in tegenstelling tot de andere stranden in Bitez en omgeving stil, er is hier geen muziek en er zijn ook geen uitgesproken restaurants of beachbars. U kunt hier wel overheerlijk eten, hetzij op een stijlvolle en zeer smakelijke wijze.

Cleopatra Beach heeft een klein haventje waar met regelmaat boten aanleggen. Het is mogelijk om mee te varen op een rondvaart, waar u voor een klein bedrag de in de buurt gelegen baaien van dichtbij kunt bewonderen.

Stranden van Bodrum

Strand van Bodrum

Het schiereiland Bodrum heeft een totaal andere kust dan de Turkse Riviera. Hier treft u geen kilometerslange kustlijn, maar wél 33 stranden met een blauwe vlag. Er zijn tal van pareltjes waar het heerlijk genieten is van de zon en het helderblauwe zeewater. Veel stranden zijn netjes en goed uitgerust, zodanig comfortabel dat het hier prima de hele dag uit te houden is!

Yahşı Beach

Nabij de badplaats, tussen Bitez Beach en Camel Beach, ligt Yahşı Beach. Het is het langste strand van het schiereiland Bodrum, met een baai van ruim 2 kilometer is het hier goed toeven. Het strand heeft een hele fijne wandelpromenade met gezellige eettentjes en terrassen. De boulevard start in de jachthaven en loopt door tot het einde van Camel Beach. Yahşı Beach is een mooi strand met zowel zand als kiezels. Deze combinatie zorgt ook voor kraakhelder water. De zee loopt geleidelijk af en is daardoor ideaal voor kinderen.

Camel Beach

Iets verderop ligt Camel Beach, ook bekend onder de naam Kargı Plajı. Veel mensen, zowel inwoners als toeristen die bekend zijn in Bodrum, vinden Camel Beach het beste strand van Bodrum. Het is haast een toeristische trekpleister, omdat het strand ook met rondvaartboten wordt aangedaan. Camel Beach is een mooi fijn zand strand en het dankt de naam aan de kamelen die over het strand struinen. Het water loopt geleidelijk af en is daardoor een fijne plek voor iedereen, maar met name kinderen kunnen heerlijk spelen in zee. Tevens is het hier mogelijk om watersporten te beoefenen, er zijn verschillende faciliteiten te huur!

Akyarlar Plajı

In het uiterste zuidoosten van het schiereiland Bodrum ligt Akyarlar, een klein dorpje met een mooi zandstrand. Het water loopt hier langzaam af, dus het is met name voor gezinnen met jonge kinderen een ideale uitvalsbasis voor een dagje strand. Tevens ligt het strand in een afgeschermde baai, dat maakt het zwemmen extra veilig en rustig.

Karaincir Plajı

Aan de andere zijde van Akyarlar ligt Karaincir. Het is wederom een knus, klein badplaatsje met een mooi goudgeel zandstrand. Het Karaincir strand is groter qua omvang en wordt met name door de lokale bevolking bezocht, al wordt het met de jaren steeds bekender bij toeristen.

Yaliciftlik Sahili

Voor een kleiner, knusser strandje zit u op Yaliciftlik Sahili helemaal goed. Het is een compact strand met kristalhelder water. Het omringende landschap is een plaatje om te zien. Het zandstrandje loopt evenredig af en dankzij het kraakheldere water is het hier heerlijk zwemmen. Vergeet ook zeker geen duikbril of snorkelset, want onderwater is ook enorm veel te bewonderen!

Het Zwarte Eiland

Kara Ada, de Turkse benaming voor het Zwarte Eiland, ligt voor de kust van Bodrum. Het eiland wordt veel aangedaan door dagelijkse boottochten, want het Zwarte Eiland staat bekend om de grot met helend modder en water. Er gaat een verhaal dat Cleopatra deze helende modder op haar huid smeerde om haar schoonheid te behouden. Het Zwarte Eiland heeft naast de bekende grot ook verschillende stranden in mooie baaitjes. De strandjes op het Zwarte Eiland zijn uniek, rustig en maken het vakantieplaatje compleet.

Stranden van Kusadasi

Kusadasi kustlijn en strand

De Turkse badplaats Kusadasi telt een flink aantal stranden, waarvan het overgrote deel uit zand bestaat. De stranden zijn lang en mooi, stuk voor stuk hele fijne plekken om te genieten van de zon én de zee.

Strand in het centrum

Kusadasi heeft eigenlijk in de directe nabijheid slechts één strand, dat wordt het centrum strand genoemd. Het strand ligt naast de jachthaven en is toegankelijk voor iedereen. Het mooie zandstrand is sober, maar netjes. Er zijn hier geen strandbedjes of parasols, maar dit kunt u natuurlijk wel zelf meebrengen. Het centrum strand is ideaal om aan het einde van de dag te bezoeken voor een verfrissende duik. Ook wordt het vaak gebruikt om te sporten of om de ondergaande zon te bekijken.

Ladies Beach

In Kusasdasi en omgeving heeft Ladies Beach een grote, bekende status. Het is een strand van maar liefst 1 kilometer lang. Het is een prachtig, schoon en rijkelijk uitgerust zandstrand. U vindt hier overal parasols, ligbedden, douches, toiletten en natuurlijk ook de nodige beachbars en restaurants.

Ladies Beach grenst direct aan de strandstraat die naar het centrum van Kusadasi leidt. Het strand is drukbezocht, met name in het weekend is het hier erg levendig. Ladies Beach is een populaire stek. Een heerlijk strand om te zonnen, zwemmen en te watersporten. Er zijn tal van watersportactiviteiten op Ladies Beach aanwezig.

Long Beach

De naam Long Beach heeft het strand te danken aan de enorme lengte van het mooie zandstrand. Met maar liefst 18 kilometer zandstrand is het hier goed toeven aan de kust van Kusadasi. Long Beach ligt niet direct in de badplaats, maar op een kleine 15 minuten rijden. Echter door de rijke omvang van het zandstrand valt het nog voor een deel onder Kusadasi, maar ook de kleinere badplaatsen Davutlar, Guzelcamli en Sogucak grenzen aan Long Beach.

Long Beach is zeer comfortabel ingericht met tal van stoelen, parasols, douches en toiletten. Vanzelfsprekend zijn er op een groots zandstrand als Long Beach ook meer dan voldoende beachbars en restaurants voor een lekker drankje en een goed gerecht.

Kalamaki Beach

Voor de natuurliefhebber is Kalamaki Beach de ultieme plek om naar toe te gaan. Het ligt niet direct in Kusadasi, maar op slechts 30 kilometer afstand vindt u op het schiereiland Dilek het Nationaal Park Kalamaki. Een prachtig, goed bewaard stukje natuur. Tussen de dichte pijnboombossen schuilen de prachtige stranden en de kraakheldere zee. Kalamaki Beach is een mooi, net zandstrand met picknicktafels, toiletten en douches. Ook is er een eet- en drinkgelegenheid.

Het Nationaal Park Kalamaki heeft meerdere stranden. Kalamaki Beach is een zandstrand, de andere stranden hebben kiezels en liggen in een meer rotsachtig gebied.

Stranden van Didim

Altinkum strand in Didim

De badplaats Didim is in ontwikkeling betreft het toerisme, het ligt tussen Kusadasi en Bodrum in. Het zal aan de prachtige stranden zeker niet liggen. De stranden van Didim liggen voor het grootste deel in de wijk Altinkum, wat letterlijk ‘goud zand’ betekent. Met ruim 55 kilometer aan strand is hier vast en zeker een fijn plekje om te genieten!

Altinkum Beach

Het bekendste en tevens het grootste strand van Didim is Altinkum Beach. Het is een breed, langgerekt zandstrand met een prachtzicht over het helderblauwe zeewater. In het hoogseizoen is Altinkum Beach een drukbezocht strand, met name Turken weten de badplaats te vinden. Al wordt Didim ook onder de buitenlandse toerist steeds bekender.

Het strand is goed uitgerust met ligbedden en parasols. Daarnaast zijn er vele mogelijkheden tot watersporten, zoals parasailen, bananenboot en jetski’s.

Akbuk

Akbuk is een klein authentiek vissersdorpje in de buurt van Didim. Het is een leuk plekje om doorheen te wandelen, met name omdat er nog restanten te zien zijn uit de tijd dat de Grieken hier woonden. Ook het strand is de moeite waard. Niet alleen het uitzicht maakt het vakantieplaatje compleet, het fijne zandstrand en helderblauwe water zorgen voor comfort en plezier. Direct aan de waterkant, in het ondiepe water, ligt een gekanteld schip. Het is hoogstwaarschijnlijk in het verleden vergaan, maar als bezienswaardigheid blijven liggen.

Stranden van Dalyan

Iztuzu strand nabij Dalyan

De wonderschone plaats Dalyan ligt niet direct aan de kust, maar aan een prachtige rivier. De stranden zijn op een paar kilometer afstand gelegen en gemakkelijk bereikbaar. Het strand van Dalyan is werkelijk een plaatje om te zien. En tevens een bekende plek binnen Turkije. Het is namelijk hét strand waar de fameuze Caretta Caretta zeeschildpadden eieren leggen.

Iztuzu strand

Het Iztuzu strand wordt gerekend tot de mooiste stranden van Turkije en dat is niet voor niets. Het ligt vlakbij Dalyan, direct aan de monding van de rivier Köyceyiz. Het Iztuzu strand is bereikbaar met de dolmuş, het lokale busvervoer, of een auto. Maar het leukste is om naar Iztuzu strand te gaan met de boot. Met grote regelmaat varen bootjes uit richting het strand, waarbij onderweg langs de antieke stad Kaunos wordt gevaren en de kapitein graag honderduit vertelt!

Het Iztuzu strand is een wit zandstrand en de zee is turquoise blauw. Het water is intens helder en loopt ook geleidelijk af, het is daardoor uitstekend voor kinderen om te zwemmen en spelen. Op het strand staan ligbedden en parasols, tevens is er een strandbar voor een verkoelend drankje en lekkere hap. Het strand is uiterst goed beschermd, omdat de grote Caretta Caretta zeeschildpad hier haar eieren legt. Na zonsondergang is het strand afgesloten, zodat de schildpadden in alle rust en veiligheid het strand op kunnen.

Stranden van Fethiye

Butterfly Valley nabij Fethiye

Kent u Blue Lagoon nog? U krijgt een déjà vu bij het zien van de stranden in Fethiye. Het turquoise gekleurde water zorgt voor een idyllisch vakantieplaatje. Fethiye heeft in het oude centrum geen stranden, maar ware trekpleisters vindt u in de nabije omgeving.

Calis

De nieuwere buurt van Fethiye heet Calis en ligt direct aan het water. Zowel kiezel als zandstranden sieren het badplaatsje. De stranden liggen direct aan de boulevard waar verschillende restaurants en terrassen te vinden zijn. De stranden van Calis zijn omringd door mooi groen en zijn bij uitstek geschikt om een stranddag op door te brengen.

Ölüdeniz

Op een aantal kilometer afstand van Fethiye ligt het wellicht wel mooiste strand van Turkije. Er zijn tal van pareltjes aan de Turkse kust, maar Ölüdeniz spant eigenlijk wel de kroon. Het strand, in de gelijknamige baai, heeft een mooie en nette uitstraling. Het fijne witte zandstrand loopt zeer geleidelijk af in de smaragdgroene zee. Het smalle, uitgestrekte strand is ideaal voor het hele gezin. Kinderen spelen hier veilig in het water.

De lagune is een beschermd natuurgebied. Het behoort tot een nationaal natuurpark. Entreegeld is hier dus de norm, maar u krijgt er dan ook erg veel voor terug.

Butterfly Valley

De Vlinder Vallei, beter bekend als Butterfly Valley, ligt in de regio Fethiye en is een rustige, maar zeer mooie bezienswaardigheid én strand in één. De sierlijke, romantische naam dankt het strand aan de tijgervlinder die hier in kolonies rondfladdert. Met name in de periode tussen juni en september zijn er tal van vlinders in prachtige kleuren te spotten.

Het strand van Butterfly Valley is de ideale uitvalsbasis voor een moment van rust in de natuur. U gaat hier back to basic, zonder elektriciteit en internet. Het strand is bereikbaar per boot vanaf Fethiye of Ölüdeniz, maar het is ook mogelijk om hier te verblijven in strandhutjes.

Kabak

In de wijk Faralya ligt het rustige, maar prachtige strand Kabak. Het fijne zandstrand ligt aan de rand van groen beboste heuvelruggen en biedt vergezichten over de diepblauwe zee. Het Kabak strand is een heerlijke plek om even tot rust te komen en te genieten van het zonnetje en de verdere omgeving.

Stranden van Icmeler

Icmeler Beach

Içmeler ligt dichtbij Marmaris, maar is een stuk rustiger en authentieker. Dit geldt ook voor de stranden, Içmeler heeft meerdere stranden. Het ene strand is beter geschikt voor kinderen dan het andere, kijkend naar de aflopende zeebodem, maar op de zand- en kiezelstranden zelf is het sowieso genieten!

Icmeler strand

Het Içmeler strand is een kleine 1,5 kilometer lang. Het strand ligt in een schilderachtige baai en betrekt vrijwel het hele dorp. Het is een mooi zandstrand en erg geliefd bij zowel de inwoners van Icmeler en Marmaris als toeristen die in de buurt verblijven. Er zijn naast bedjes en parasols ook verschillende watersportactiviteiten!

Içmeler strand is netjes verzorgd en biedt een prachtig zicht over de baai, het azuurblauwe zeewater en de eilanden die in de verre verte te zien zijn.

Yazici strand

Een kleiner strand is het Yazici strand. Met een lengte van ongeveer 300 meter is het een fijne plek om te genieten van de zon en het water. Het strand is opgemaakt uit betonplateaus waarop zand gespoten is. Om het water in te gaan zijn er meerdere trapjes. De zeebodem loopt redelijk snel af, dat gebied wat voorzichtigheid.

Stranden van Marmaris

Marmaris Beach

De bekende badplaats Marmaris heeft vanzelfsprekend een aantal mooie stranden waar zowel de lokale bevolking als neerstrijkende toerist graag vertoeven. In Marmaris zelf zijn twee stranden, het overgrote deel bestaat uit kleine kiezels.

Strand van Marmaris

We noemen het even ‘strand van Marmaris’, maar in Turkse termen wordt het eerder aangeduid als het ‘publiekelijke strand’. Het is een strand dat voor iedereen toegankelijk is, het behoort niet tot een hotelketen en het rekent ook geen entreegeld. Het strand van Marmaris ligt eigenlijk direct in het centrum. Het is een smalle strook met fijne kiezels, het water loopt geleidelijk af in zee. Het strand is bij uitstek geschikt voor kinderen, zij kunnen hier heerlijk spelen en zwemmen.

Het strand van Marmaris in het centrum is goed ingericht met tal van ligbedden en typerende rieten parasolletjes.

Uzunyali strand

Ook wel, met name onder de toeristen, bekend als Long Beach. Het is het tweede strand van Marmaris. Het is een uitgestrekte strook en grenst direct aan het publieke strand. Uzunyali Plaj is een mooi zandstrand. Voor een dag zonnen en genieten in zee betaal je slechts een paar lira voor een strandbedje en parasol. Daarnaast is er gratis wifi, op vakantie misschien voor de een geen gemis, voor de ander van ‘levensbelang’.

Langs Long Beach ligt een gezellige promenade. Deze is autovrij, dus u kunt hier heerlijk wandelen en genieten van de levendige terrassen, restaurants en winkels die hier op steenworp afstand liggen.

Kizkumu strand

Niet direct in Marmaris zelf, maar op een halfuurtje rijden ligt het Kizkumu strand. Het strand is eigenlijk een verborgen pareltje. De door rust omgeven plek is een heerlijke uitvalsbasis, vooral wanneer u de drukte van Marmaris even wilt ontglippen. Het Kizkumu strand is omgeven voor pijnboombossen en de sierlijke palmen maken het vakantieplaatje compleet.

Niet alleen het mooie plaatje maakt het strand geliefd. Het water is erg kalm en u kunt tot erg diep lopen. Het water wordt in de baai niet dieper, waardoor het een fijne plek is om te zwemmen.

Kizkumu betekent in het Turks ‘meisjes zand’. Er bestaat een legende waarin een meisje dat niet kon zwemmen de baai al lopende in het water wilde oversteken. Ze had haar jurk gevuld met zand, alleen het zand vermengde zich in het water. Ze raakte de weg kwijt en verdronk. Een triest verhaal, maar hierdoor heeft het strand deze naam gekregen.

Stranden van Kas

Kaputas strand in Kas

Kaş is een zeer idyllisch dorpje in het zuidwesten van Turkije. Gebouwd op de ruïnes van de antieke stad Antiphellos heeft het nog veel Griekse details. Vanaf Kaş heeft u zicht over de turquoise zee en waant u zich hier een paradijs. Er zijn veel strandjes, groot en klein, waar u heerlijk tot rust komt en geniet van de prachtige natuur!

Kaputaş strand

Het mooiste strand van Kaş is het Kaputas strand. Het is een bijzonder stukje, zeker vanuit de lucht gezien. De ligging van het strandje is een plaatje. De smalle vallei met steile kliffen mondt uit in het Kaputaş strand. Het is een mini baai met poederachtig zand en zicht over de prachtig blauwe zee. Zowel de Turkse bevolking weet Kaputas Plaj te vinden, maar het wordt ook steeds bekender bij toeristen. Mede omdat het strand vrijwel overal wordt geprezen om de bijzonder mooie ligging.

Het strand is overigens verder heel sober. Er zijn wel ligbedden en parasols, ook is er een klein café voor een hapje en drankje.

Akçarme Beach

Charme ten top zodra u het Akçarme strand ziet. Het kleine strand is bij uitstek geschikt voor gezinnen met kinderen. Het strand ligt in een waanzinnig mooie baai. Met fris, kraakhelder water en slechts kleine, rustige golven is het de ideale speelplek voor kinderen.

Akçarme strand is de plek om even heerlijk tot rust te komen en te genieten van de omliggende natuur. Met zicht over de groen beboste bergen en het rustige water is het hier goed vertoeven.

Hidayet Koyu Plajı

Om te snorkelen moet u in Hidayet Koyu Plajı zijn. Vergeet bij een bezoek aan deze kleine baai de flippers en snorkel niet! Dankzij het zeer heldere water is de kans dat u hier verschillende vissoorten, maar ook de Caretta zeeschildpad spot zeer aanwezig. Het strand is verder eenvoudig, verwacht hier geen luxe hoogstandjes. Maar het pittoreske plaatje maakt alles goed!

Strand van Kaş

Er is ook een publiek strand in Kaş. Het is toegankelijk voor iedereen, gratis toegang en er zijn verschillende ligbedden en parasols tot de beschikking. Het strand is netjes, schoon en voorzien van een toiletgebouw en summier restaurant.

De zeebodem kan hier wat scherp zijn met schelpen en stenen, het dragen van waterschoenen is hier aangeraden!

Stranden van Kalkan

Patara strand in Kalkan

Kalkan is evenals Kaş een pittoreske badplaats in het zuidwesten van Turkije. U vindt hier nog idyllische steegjes met eveneens Griekse invloeden. De stranden zijn ook zeker een hoogtepunt. Al hoewel de stranden van Kaş en Kalkan eenvoudig te bereiken zijn, heeft Kalkan zelf ook enkele trekpleisters.

Patara strand

Paradepaardje van Kalkan, hoewel het ook vanuit Kaş prima te bereiken is, is het Patara strand. Met ruim 18 kilometer aan extra zacht zand is het hier volkomen genieten. Soms lijkt het wel een woestijn, de zandvlakte is enorm! In het hoogseizoen is het hier druk en levendig, maar het uitgestrekte strand biedt vast en zeker een plekje om de handdoek neer te leggen. Onder toeristen is Patara Beach nog niet erg bekend, al hoewel het steeds meer populariteit genereerd omdat de Caretta Caretta zeeschildpad hier de eieren legt én het strand aan de rand van prachtige historische ruïnes ligt.

Strand van Kalkan

Het publieke strand van Kalkan ligt op slechts 200 meter lopen vanaf het centrum. Het is een fijn kiezelstrand waar zowel ligbedden en parasols te huur zijn. Het strand is toegankelijk voor iedereen en vrij van entree. Het is een heerlijke plek om na een warme dag af te koelen of juist in de ochtend al neer te strijken voor een fijne plek aan het water!

Stranden van Ölüdeniz

Strand van Oludeniz in Turkije

Ölüdeniz ligt in de regio Fethiye, het dorpje wordt ook wel de Blue Lagoon genoemd. Het is een mooi gebied waar de natuur rust ademt en de turquoise kleurige zee voor prachtige plaatjes zorgt. Het bekendste strand heet eveneens Ölüdeniz.

Ölüdeniz strand

Het strand ligt op een meterslange zandspit, aan de voet van de Babadağ, een berggebied wat ook veel gebruikt wordt om te wandelen en hiken. Het Ölüdeniz strand behoort tot een nationaal natuurpark en vraagt daardoor ook een kleine entreeprijs.

Het Ölüdeniz strand kent geen getijde, het water is uiterst kalm en geschikt om heerlijk in te zwemmen voor jong en oud. De prachtige omliggende natuur zorgt voor een fantastische sfeer. Het strand is vrijwel het meest gefotografeerde strand van Turkije, dankzij het helderblauwe water en de bijzondere lagune.

All inclusive Turkije - © 2024